Kyyhkyluodon valssi

Juhlapukeutuminen 1950-luvulla

Pukeutuminen noudatti 50-luvulla varsin konservatiivista ja yhtenäistä linjaa. Vaatteita ja asusteita valittaessa on suositeltavaa huomioida hahmon maalais- tai kaupunkilaistausta. Vaatteiden lisäksi on tärkeää miettiä, millaisia esineitä hahmosi on saattanut kuljettaa mukanaan (taskumatti, soitin, piippu.) sekä miten ilmennät hahmosi ikää ulkonäössäsi.

Miesten pukeutuminen voi yksinkertaisimmillaan olla juhlapuku, kauluspaita sekä solmuke tai solmio. Pukuihin kuului olennaisesti kolmiosaisuus . siis puvun housut, takki ja näiden lisäksi vielä liivi. Mikäli mahdollista, puvun toivotaan olevan värillinen. Housujen kanssa voidaan käyttää joko vyötä tai henkseleitä. On toivottavaa, että herrasmiehet eivät käytä pelissä värillisiä kauluspaitoja, mutta metsässä kasvaneille maalaismoukille tämä suotakoon. Kuvioidut kauluspaidat (lähinnä ruudulliset) ovat hyväksyttäviä harkinnan mukaan. Joillekin hahmoille sopivat suorat housut ja yksinkertainen yläosa etiketin mukaista juhlapukua paremmin. Nuorukaiset kantavat juhlatilaisuuksissa ylioppilaslakkiaan vanhojen suomileffojen tyyliin. Kenkien on suotavaa olla pukeutumisen henkeen soveltuvat, useimmissa tapauksissa siis nahkaiset ja sävyltään tummat. Huomautettakoon, että ennen oli kunnia asia pitää niin hyvin plankattuja kenkiä, että haluttaessa niiden kärjellä olisi pystynyt peilaamaan tyttöjen helmojen alle.

Naisten pukeutuminen voi ottaa vaikutteita 30-luvun lopusta 50-luvulle, hahmon iästä riippuen. Seuraavassa kuvaillaan kulumassa olevan vuosikymmenen pukeutumista. Näkyvin tyyliseikka oli leveä, puoleen sääreen ylettyvä laskostettu tai kellohelma, sekä vyötärön korostus joko puvun leikkauksella, leveällä vyöllä tai koristenauhalla. Polvien ei sovi jäädä helman alta näkyville. Naiset saattoivat käyttää joko mekkoa tai hametta ja yläosaa erikseen. Yläosa saattoi vaihdella olkaimettomasta naruolkaimelliseen tai yleisimpään, olkapäät joko leveillä olkaimilla tai jopa lyhyillä hihoilla peittävään malliin. Kankaissa suosittavia kuvioita ovat esimerkiksi pallot, kukkaset sekä ruudut. Yläosa voi olla kankaisen lisäksi esimerkiksi neulottu tai virkattu. Sopivia ja erittäin suositeltavia asusteita ovat kevyet käsilaukut, hatut ja viuhkat, sekä avaran pääntien peittävät huivit vihkiseremonian ajaksi. Hanskojen käyttäminen ei enää 50-luvulla ollut yhtä yleistä, kuin aiempina vuosikymmeninä, mutta tapa oli säilynyt erityisesti hienommissa piireissä. Hanskojen pituus saattoi vaihdella ranteesta kyynärvarteen. Naisten jalkoihin kuuluu mieluiten korolliset pikkukengät tai sirot sandaalit. Kengissä tulee kuitenkin huomioida, että peliympäristöön kuuluu ruohopiha, johon kapeat korot saattavat ikävästi upota.

Lisätietoa ja kuvia pukeutumisesta 50-luvulla: