Kyyhkyluodon valssi

Hahmot

Morsiamen perhe

Leikolat muuttivat Karjalasta sotaevakkoon Duvskäriin 1940-luvulla. Lääkärin ollessa palvelemassa rintamalla huolehti Aino kylän ihmisistä jääden sodan jälkeen työskentelemään piirilääkärin apulaisena.

 • Annikki Leikola (18v), morsian (Nina K.)
  Morsian, Ainon nuorimmainen. Annikki on hersyvä ja iloinen luonne, joka vilpittömällä avoimuudellaan ja ystävällisyydellään on valloittanut kaikki lapsesta saakka. Perheen menneet vaikeat vuodet ovat opettaneet Annikista nöyrän ja ahkeran, rakastavan persoonan. Vaikka Annikki onkin monien lempilapsi, ei häntä kuitenkaan ole hemmoteltu tai hän ollut huomion keskipisteenä. Kylässä luultiin, että Annikista ja Alasvuon Jaakosta olisi tullut pari, kun nuoret olivat läheisiä ystäviä teini-iässä, mutta puheiden mukaan oli Johanneksen ja Annikin rakastuminen toisiinsa ilmiselvää heti ensihetkestä alkaen.
 • Aino Leikola (os. Leppänen) (41v), morsiamen äiti, piirilääkärin apulainen (Tanja L.)
  Morsiamen äiti. Leikolan talon emäntä, leski ja neljän lapsen yksinhuoltaja. Kyyhkyluotoon perhe muutti Karjalasta keväällä 1940. Aino on lämmin ja kaunissanainen nainen, joka selviytyjäluonteellaan on pitänyt perheensä kasassa ja johtanut suurta taloutta. Kylän lasten jatkuva juokseminen Leikoloilla on osaltaan huolehtinut myös siitä, että Aino osaa tarvittaessa olla tiukka ja vaativakin. Ainon tärkeimmäksi tehtäväksi piirilääkärin avustajana on muodostunut potilaiden kohtaaminen, sillä elämän tuomat koettelemukset eivät ole vieneet hänen kykyään tunteisiin ja ymmärtäväisyyteen.
 • Valtteri Leikola (kaatunut sodassa), morsiamen isä
  Morsiamen isä. Kaatui talvisodassa ennen perheensä muuttoa Kyyhkyluotoon.
 • Hilja Leppänen (os. Jokiniemi) (59v), morsiamen isoäiti (Matleena P.)
  Morsiamen isoäiti. Vanhemmallakaan iällä Hiljasta ei ole nuoruutensa hyväntuulisuus, eloisuus ja tietty ankarien olojen tuoma vaativainen asenne kadonnut minnekään. Hilja on hyvin varma mielipiteistään, eikä epäile jakaa niitä mukavan ja rakastavan jutustelunsa lomassa tuoden aina välillä terävästi esiin tulkintansa käsittelyssä olevasta asiasta. Nuorempi väki on erityisen rakastunut Hilja-mummoon, sillä hänellä on kuitenkin enemmän mahdollisuuksia lepsuiluun kurissa, kuin monihenkisen lapsikatraan yksinhuoltajaäidillä. Hilja työskenteli Karjalassa puoskarina ja palveli jatkosodan aikana lottana itärajalla.
 • Johanna Nyytinen (os. Leikola) (21v), Ainon esikoinen, morsiamen isosisko (Jenni Häkkinen, PJ)
  Ainon ja Valtterin esikoinen. Johanna meni kalastajana työskennelleen Pentti Nyytisen kanssa naimisiin talvella 1954. Johanna jäi leskeksi Pentin ja kolmen muun kalastajan hukuttua syysmyrskyssä marraskuussa 1955.
 • Juhani Leikola (20v), morsiamen isoveli (Pekka M.)
  Morsiamen isoveli, Ainon ja Valtterin toinen lapsi. Hän on valloittava ja avoin persoona, eikä siksi ole ihmekään, että hän on aina ollut tyttöjen suosiossa. Juhani on paitsi hyvä isoveli kolmelle ja yhdelle sisarelleen, myös Leikoloiden talon nykyinen isäntä. Ellei hänellä olisi taipumusta tiettyyn ilkikurisuuteen, niinkuin kaikilla pojilla on, hänet varmastikin julistettaisiin kylän halutuimmaksi poikamieheksi.
 • Aliina Leikola (19v), morsiamen isosisko (-, hazardi)
  Morsiamen isosisar, kolmas Ainon ja Valtterin lapsista. Aliina on siskoksista keskimmäinen ja temperamenttisin, ja siksi valitettavasti joutumassa helposti sanaharkkaan kenen tahansa kanssa, mikäli tuntee jonkin oikeana pitämänsä asian kokeneen vääryyttä. Aliina tekee töitä kampaamossa Tenholassa.
 • Sylvi Untila (14v), Ainon ottotytär (Hanna L.)
  Sylvi on virallisissa papereissa todettu Ainon ottotyttäreksi, vaikka Hilja on jatkosodassa orvoksi jääneen tytön taloon tuonut ja kasvattanut. Suuressa ja paljon kovia kokeneessa perheessä on Sylviä erityisesti varjeltu kaikelta pahalta ja hänessä on edelleen säilynyt lapsen iloinen ja utelias luonne. Sylvi on hieman arka ja ujo talon ulkopuolisille ihmisille.

 • Aune Knuutila (os. Leikola) (42v), morsiamen täti (Marika T.)
  Morsiamen täti isän puolelta. Aune työskentelee Finlaysonin tehtaalla Tampereella. Vahva ja aikaansaava persoona. Aune on pitänyt huolta kolmesta lapsestaan sen jälkeen kun hänen Martti-aviomiehensä joi itsensä hengiltä. Hän on ollut viimeiset pari päivää Kyyhkyluodossa
 • Martti Knuutila (kuollut), Aunen aviomies
  Aunen mies, joka joi itsensä hengiltä viitisen vuotta sitten.
 • Emil Knuutila (22v), Aunen vanhempi poika, ylioppilas (Jakke K.)
  Aune Knuutilan vanhin poika on melkoisen rentun maineessa. Kaikki, jotka ovat tunteneet poikaa vain tämän vapaa-ajalla, ovat seuranneet hämmästyneinä, kun Emil on näyttänyt nousevan koulutusasteelta toiselle kuin se olisi maailman yksinkertaisin asia. Nuori mies on nyt Helsingin yliopistolla opiskelemassa suomen kieltä. Mukanaan tämä on tuonut kihlattunsa, Helena Nummen.
 • Helena Nummi (20v), Emilin kihlattu (Anu S.)
  Helena on Emil Knuutilan kihlattu, kotoisin naapurikunnasta Tammisaaresta ja ilmeisesti löytynyt eräällä Emilin Kyyhlyluodon vierailulla. Hänen on toivottu kesyttävän renttumiehensä ja kotiuttavan tämän seudulle, mutta puolentoista vuoden kihlauksen jälkeen ei vieläkään ole mitään tietoa häistä.
 • Venla Knuutila (13v), Aunen nuorempi tytär (Maija H.)
  Venla on Aune Knuutilan keskimmäinen. Isoveli lienee kasvattanut Venlaa, sillä suloinen pikkutyttö osaa tarpeen vaatiessa olla melkoisen pahasuinen kiukkupussi.
 • Kalle Knuutila (7v), Aunen nuorimmainen (Jimi T.)
  Kalle on Aune Knuutilan viisivuotias poika, syntynyt juuri Martti-isänsä kuoleman jälkeen.

 • Matias Leikola (46v), morsiamen setä, jääkärikapteeni (ELF V.)
  Sotaveteraani Karjalankannakselta, suoraselkäinen isänmaallisuuden ruumiillistuma. Kapteeni muistetaan myös Tenholan nimismiehenä, jota tointa hän hoiti muutaman vuoden ennen siirtymistään töihin Dragsvikin varuskuntaan. Kapteeni oli leski jo muuttaessaan Kyyhkyluotoon tyttärensä Helenan kanssa. Koko kylän hämmästykseksi hän meni kuitenkin uusiin naimisiin nuoren naisen kanssa viime lokakuussa.
 • Veera Leikola (os. Heikkilä, kaatunut sodassa), Matiaksen ensimmäinen vaimo
  Matiaksen ensimmäinen vaimo, joka kuoli sodan aikana.
 • Faina Leikola (os. Sundvall) (alle 30v), Matiaksen toinen vaimo (Eevi K.)
  Kapteeni Leikolan nuori vaimo, joka ei voi olla paljoakaan tytärpuoltaan vanhempi, mutta eihän naisilta saa ikää kysyä. Rouva Leikola on kotoisin Porvoosta, eikä häntä ole nähty Kyyhkyluodossa kuin ehkä kaksi kertaa ennen viime lokakuun häitä. Rouva on muutenkin jäänyt melko tuntemattomaksi useimmille kyläläisille.
 • Helena Leikola (22v), Matiaksen tytär ensimmäisestä avioliitosta (Jonna K.)
  Kapteenin aikuinen tytär hänen ensimmäisestä avioliitostaan. Helena on varsin temperamenttinen ja voimakastahtoinen luonne, mikä selittänee sen, että hän on yhä naimaton. Vastapainoksi hän on myös tuttu näky Tenholan seurakunnan tapahtumissa. Helena työskentelee Grönvikin kartanolla palvelijana, mikä kyllä jaksaa edelleen ihmetyttää koko kylää. Rahaa Leikoloiden perheellä on aivan riittävästi eikä kapteeni voi olla ilahtunut moisesta työstä. Helena ei tiettävästi tule kovin hyvin toimeen tuoreen äitipuolensa kanssa.

 • Kalevi Leppänen (42v), morsiamen eno (Antti K.)
  Ainon isoveli, joka aina satunnaisesti käy siskonsa luona. Ahkera työmies, joka on elämänsä aikana ehtinyt kierrellä paljonkin rannikkoa. Elättänyt itsensä niin metsätöillä, tukinuitolla, kuin merimiehenäkin ja toisinaan jopa maatöitä tekemällä. Kalevin villistä nuoruudesta huhutaan, mutta vaikuttaa nykyään rauhalliselta ja mukavalta mieheltä.
 • Risto Leppänen (18v), Kalevin poika, morsiamen serkku (Jonni L.)
  Kalevin poika, rauhaton ja juro kaveri, joka aina välillä pyörii Kyyhkyluodossa isänsä mukana. Ahkera ja luotettava työmies, mutta käytökseltään kuin metsässä kasvanut. Pelottaa taatusti kaikki kylän tytöt pois ja suurimman osan nuoremmista pojistakin.

 • Hans "Hannes" Leppänen (18v), morsiamen ruotsinserkku (Tomas Ö.)
  Morsiamen Ruotsin serkku on tuntunut aina viihtyvän Suomessa ja varsinkin Kyyhkyluodossa, eikä kukaan yllättynyt tämän ilmoittaessa tulevansa häihin, vaikka vanhempansa eivät olleetkaan tulossa. Hans (tai Hannes, kuten häntä Suomessa kutsutaan) on reiluna ja hauskana pidetty persoona, ja onkin jo vuosia ollut tervetullut näky tämän ilmestyessä lähes joka kesä Kyyhkyluotoon. Mutta missähän Hannes on? Tämänhän piti tulla paikalle jo eilen, mutta häiden alkaessa miestä ei ole vielä näkynyt missään...

Sulhasen perhe

Kivirantojen perhe asuu Helsingissä, mutta viettää usein kesät Duvskärissä. Perheen lapset ja äiti muuttivat alunperin Duvskäriin pois sota-ajan Helsingistä, ja siitä on muodostunut heidän kesänviettopaikkansa. Kalervo toimii pankkiirina, ja perhe on suhteellisen hyvin menestyvä.

 • Johannes "Jussi" Kiviranta (23v), sulhanen, ylioppilas (Mika N.)
  Sulhanen, Kalervon ja Karolinan toinen poika, sekä vanhempiensa ylpeys. Johanneksesta on helppo pitää: hän on aina ollut iloinen ja reilu, oppinut vanhemmiltaan kohteliaan käytöksen ja tehnyt huolellisuudella ja ahkeruudella sen, mihin on ryhtynyt. Hänen luonteeseensa kuuluu tietty valloitusmielisyys ja lievä yllytyshulluus, jota kuitenkin säännöstelee Johanneksen hyvät tavat ja maltillisuus. Suomenkieliset ystävät kutsuvat häntä Jussiksi, ruotsinkieliset Johaniksi. Johannes opiskelee Helsingin yliopiston valtiotieteellisessä tiedekunnassa.
 • Kalervo Kiviranta (53v), sulhasen isä (Mikko R.)
  Sulhasen isä. Kalervo on Kansallis-Osake-Pankin (KOP) Töölön konttorin pankinjohtaja ja saavuttanut näin varakkaan ja merkittävän miehen aseman omissa piireissään. Kalervon luonteen näkyvimpiä piirteitä ovat suorasukaisuus ja jääräpäisyys. Sen voi havaita isännän elkeissä, sekä hyvien käytöstapojen mukaisen puheen välistä kuuluvina mielenosoituksellisina tuhahduksina. Kalervo palveli talvi- ja jatkosodassa vänrikkinä vuosina 1939-42 haavoittumiseensa saakka. Johanneksen morsian on varmasti herättänyt kiivaita tunteita Kivirantojen perheessä, mutta Kalervo on nyt mitä selkeimmin ylpeä tulevasta avioliitosta.
 • Karolina Kiviranta (os. Sjögren) (48v), sulhasen äiti (Irina N.)
  Sulhasen äiti. Koti- ja edustusrouvan aseman ottanut Karolina on viimeiseen silaukseen saakka tyylitelty hieno nainen. Ulkopuolelle näkyy hiljainen itsevarmuus ja paremman yhteiskuntaluokan kopeus. Hän on puhelias vain, kun se on ehdottoman sopivaa; muulloin Karolina seisoo hiljaisena kaunistuksena miehensä rinnalla. Tuleva miniä tuskin on ruotsinkieliselle Karolinalle mieleinen.
 • Eino Kiviranta (30v), sulhasen isoveli (Sampo Niskanen, PJ)
  Toisen kätensä jatkosodassa menettänyt Eino on vammautumisensa jälkeen ollut arempi ja harkitsevampi kuin ennen. Aiemmin hänen luonteensa muistutti paljon sitä, mitä pikkuveli Johannes on nykyään. Herkkä hymy kareilee Einon kasvoilla jatkuvasti, mutta mieleen on silti jäänyt haavaumia sota-ajan muistoista. Eino tekee töitä isänsä pankissa ja on muutenkin seuraamassa tämän jalanjälkiä.
 • Matteus "Matti" Kiviranta (19v), sulhasen pikkuveli (Jouni K.)
  Kalervon ja Karolinan nuorin poika on aina ollut kapinasieluinen vanhempien arvomaailmaa kohtaan, muttei kuitenkaan koskaan ole onnistunut niittämään vanhempien opettamaa herrasväen käytöstä itsestään pois. Poika rakastaa rockmusiikkia ja kulkee muutenkin Suomeen rantautuvan nuorisokulttuurin aallonharjalla. Matteus on aina tullut perheestään parhaiten toimeen Duvskärin suomenkielisten asukkaiden kanssa, sillä hänen käytökseensä eivät varakkuus tai Karolinan toiveet niin paljoa vaikuttaneet.
 • Maire Ahonen (19v), Matteuksen kihlattu (Salme Vanhanen, PJ)
  Helsingin normaalilyseon rehtorin tytär. Maire on sievä ja tyttömäinen nainen, sädehtivä kaunistus Matin kainalossa. Sormuksetkin on vaihdettu jo viime syksynä, ennen Johanneksen ja Annikin kihlautumista. Varsinaisista hääsuunnitelmista ei ole vielä puhuttu.
 • Elisa Kiviranta (16v), sulhasen pikkusisar (Aliisa K.)
  Perheen kuopus ja viimeiseen pisaraan saakka pikkuneiti Kiviranta. Elisa on vilkas, muttei röyhkeä, puhelias, muttei kälättäjä. Hän on isoveljiensä lellikki, ehkä jopa hieman hemmoteltu ja itsekeskeinen. Kuitenkin hänen luonteensa on aito ja kaikin tavoin hurmaava. Elisa on uskomattoman innoissaan Johanneksen häistä ja onkin lähettänyt varmaan tusinan kirjettä sukulaisilleen heti kutsukorttien lähettämisen jälkeen, joissa hän on kuvaillut kaikin mahdollisin tavoin isoveljensä onnea.

 • Tauno Kiviranta (43v), sulhasen setä (Jaakko Virtanen, PJ)
  Veljensä Kalervon tavoin menestyvä Tauno kohosi lehtiurallaan sodan aikana ja on nykyään Ilta-Sanomien päätoimittaja. Hänet tunnetaan yleisesti oikeana kaupunkilaisherrasmiehenä, joka pitää hyvää huolta niin perheestään kuin muista läheisistäänkin, mutta samalla on omistautunut niin työlleen kuin myös velvollisuuksilleen. Hän kunnioittaa perinteisiä arvoja. Tauno ei myöskään kaihda Helsingin seurapiiritapahtumia tai suvun juhlia, vaan pitää kunnia-asiana niihin osallistumista. Hänen suhtautumisensa Johanneksen maalaissyntyiseen morsiameen voi kuitenkin olettaa olevan hieman kalsea.
 • Liisa Kiviranta (os. Hannila) (37v), Taunon vaimo (Salla O.)
  Taunon vaimo Liisa on hyvästä tehtaanjohtajan perheestä ja koulujakin käynyt, mutta esikoisensa syntymän jälkeen hän on ollut kotirouvana. Hän onkin kovin omistunut tyttärelleen Hilkalle. Muuten Liisa tunnetaan hyvin ystävällisenä ja huomaavaisena naisena, jolle perhe on kaikki kaikessa.
 • Hilkka Kiviranta (15v), Taunon ja Liisan tytär (Henna W.)
  Taunon ja Liisan tytär on sievä ja hieman ujonpuoleinen tyttö, joka pikemmin viettää aikaansa kirjojen ja elokuvien parissa, kuin muissa nuorten riennoissa. Hän on oikea pienen neidin perikuva: hiljainen, kohtelias ja ahkera, aina siististi pukeutunut ja kaikinpuolin huolellinen. Perheensä ainoana lapsena Hilkka on aina saanut paljon huomiota osakseen ja hänen kasvatuksensa on oikein kunnollista. Hilkka on oikein hyvä ystävä serkkunsa Elisan kanssa ja he ovat usein viettäneet kesälomiaan yhdessä Duvskärissä.

 • Amanda Helander (os. Kiviranta) (41v), sulhasen täti (Soma M.)
  Amanda on yhtä omapäinen kuin isoveljensäkin, eikä muutenkaan ole elämässään jäänyt paljon heitä huonommaksi, vaikka hänen mielipiteensä ja asenteensa ovat hieman vapaampia kuin Kalervolla tai Taunolla. Amanda opiskeli yliopisolla asti ja toimii nykyään koulurehtorina. Työntekoon Amandalla tuskin olisi rahan puolesta tarvetta, sillä hänen nyt jo edesmennyt miehensä kauppaneuvos Helander jätti nuorelle vaimolleen koko huomattavan omaisuutensa. Amanda on Johanneksen kummitäti ja hän on aina kaikinpuolin osoittanut tukeaan hänelle, sekä muille sukulaislapsilleen.

 • Katrina Sjögren (38v), sulhasen täti (Aino L.)
  Sulhasen äidin nuorempi sisar, joka asuu Vaasassa kaksostyttäriensä kanssa. Katrinan mies kuoli sodassa kuutisentoista vuotta sitten, kuulemma ennen kuin häitä oli ehditty viettää. Katrina on iloinen nainen, joka selkeästi pitää juhlimisesta ja seurustelemisesta. Vanhempi polvi pitää häntä kevytkenkäisenä ja monet muutkin tuomitsevat sen, ettei hän ole mennyt naimisiin kihlattunsa kuoleman jälkeen, vaikka sulhasehdokkaita on ollut tarjolla.
 • Lina Sjögren, Lotta Sjögren (16v), Katrinan kaksostytöt (Satu J., Laura A.)
  Katrina Sjögrenin 16-vuotiaat kaksostyttäret. Molemmat sisarukset käyvät Vaasassa oppikoulua, ja kesäisin heillä on ollut tapana viettää pari viikkoa Duvskärissä serkkujensa luona. Lotta on luonteeltaan vilkas, mutta silti selkeästi rauhallisempi kuin sisarensa, jonka poikamaiset edesottamukset ovat aiheuttaneet harmia muutamissakin sukujuhlissa. He kuuntelevat rock'n'roll-musiikkia ja pukeutuvat usein uuden nuorisokulttuurin mukaisesti.

 • Kristina Raattola (os. Sjögren) (38v), sulhasen täti (Maria M.)
  Sjögrenin siskoksista (Karolina, Kristina & Katrina) keskimmäinen, joka asuu perheensä kanssa Mikkelissä. Kristina on taiteellinen persoona, joka maalauksenopettajan työnsä lisäksi harrastaa myös teatteria ja musiikkia. Kristina on ollut miehensä Väinön kanssa onnellisesti naimisissa jo yli 20 vuotta. Kristinan tiedetään olevan varsin suojelevainen lastensa suhteen.
 • Väinö Raattola (42v), Kristinan aviomies (Antti T.)
  Kristinan mies, joka työskentelee vanhempana konstaapelina Mikkelin poliisilaitoksella. Raattolan perhe käy - ilmeisesti Väinön työkiireiden ja Kristinan harrastusten takia - varsin harvoin Duvskärissä. Hänen tiedetään hänen olevan mukava ja rehellinen mies.
 • Ida Raattola (19v), Väinön ja Kristinan vanhempi tytär (Jenni L.)
  Kristinan ja Väinön 19-vuotias tytär, joka opiskelee Mikkelin kauppaopistossa merkonomiksi. Ida on kuulemma kihloissa mikkeliläisen miehen kanssa, mutta hän ei ole ottanut tätä mukaansa häihin. Toisin kuin veljensä Einari, Ida tunnetaan erittäin sosiaalisena ja ulospäin suuntautuneena nuorena naisena.
 • Einari Raattola (17v), Väinön ja Kristinan nuorempi poika (Jussi Leinonen, PJ)
  Raattolan perheen 17-vuotias poika, joka on töissä apupoikana metallipajalla ja aikoo metallisepäksi. Sitä on vaikeaa uskoa Einarista, jonka kaikki tuntevat unelmoivana taiteilijatyyppinä ja joka kirjoitti sekä lausui runoja sukujuhlissa jo kymmenen vanhana. Einarista on helppo pitää, sillä hän on reilu ja mukava poika, mutta toisaalta hän vaikuttaa hiukan hiljaiselta ja syrjäänvetäytyvältä.

Muut vieraat

 • Matilda Kuusisto (42v), morsiamen kummi, leipuri (Rea B.)
  Kylän lempeä leipuri ja Aino Leikolan paras ystävä. Matildan piti nuoruudessaan mennä naimisiin tenholalaisen nuorukaisen kanssa, mutta häät peruttiin yllättäen. Sulhasen lähdettyä lopullisesti paria vuotta myöhemmin oli Matilda jo raskaana. Matilda kasvattaa poikaansa Viljamia leipomon jatkajaksi ja on ottanut Annikin kuin omaksi tyttärekseen.
 • Viljami Kuusisto (18v), Matildan poika (Mika-Matti K.)
  Luonteenpiirteissään tullut ihan äitiinsä. Viljami on hyvin kasvatettu, hieman ujo miehen alku. Auttelee äitiään leipomossa ja haaveilee kondiittorin ammatista.

 • Tarmo Koistinaho (51v), sulhasen kummi, sulhasen isän ystävä (Martti H.)
  Kalervon ystävä Tarmo Koistinaho työskentelee Suomen Pankin tilastotieteen asiantuntijana Helsingissä. Aviottomaksi jääneelle Tarmolle on kummipoika Johannes aina ollut tärkeä. Sota ilmeisesti vaikutti jotenkin Tarmon mieleen, sillä hän tuntuu epäilevän erilaisia salaliittoja jatkuvasti ja muutenkin aiheuttaa käytöksellään helposti kummastusta.

 • Leena Järvikangas (20v), morsiamen ystävä (Anja S.)
  Morsiamen ystävä ja kaaso. Leenan opettaja-äiti hukkui muutamia vuosia sitten heikkoihin jäihin. Seurakunnan kanttorina toimivan isän turvauduttua tämän jälkeen turhankin usein pulloon, vastuu kodista on siirtynyt yhä enemmän kiltin ja tunnollisen Leenan harteille. Leena on suorittanut jopa ylioppilastutkinnon, mutta asuu silti edelleen Kyyhkyluodossa ja työskentelee avustajana kyläkoulussa. Leenan ujoudesta huolimatta on hämmästyttävää, että sievä, ystävällinen ja fiksukin tyttö on yhä vailla sulhasta.
 • Martta Lehto (19v), morsiamen ystävä (Noora K-T)
  Morsiamen paras ystävä. Martan piti alun perin olla Annikin kaaso, mutta kaasoksi vaihtuikin viime metreillä Leena. Tämä onkin aiheuttanut pientä eripuraa ystävysten välille. Martta on iloinen ja reipas tyttö, joka kerää ihmisten huomion itseensä missä ikinä onkaan. Huhuja Martan ja milloin kenenkin pojan läheisistä väleistä liikkuu pitkin kylää. Martta ja hänen pikkusiskonsa Maria asuvat mummonsa luona Kyyhkyluodossa sisarusten vanhempien työskennellessä Tampereella elättääkseen itsensä ja lapsensa.
 • Maria Lehto (16v), Martan sisko (Mari K.)
  Toisin kuin siskoaan, Mariaa on muokannut mummon ankara kasvatus. Äitinsä toiveesta Maria opiskelee oppikoulussa ja aikonee lukioonkin. Hyväkäytöksinen Maria on kuin jokaisen äidin unelmatytär, josta tulee vielä hieno neiti äidin suunnitelmien toteutuessa. Marialla taitaa olla vähän ikävää, kun kylässä ei oikein ole hänen ikäisiään nuoria. Niinpä Maria liikkuukin melko usein siskonsa ystävien, Annikin, Leenan ja Jaakon seurassa.

 • Olavi Alasvuo (45v), morsiamen perheystävä, piirilääkäri (Anssi S.)
  Kylän lääkäri. Olavi on Kalervo Kivirannan ja Albert Grönvikin tuttava heidän opiskeluajaltaan Helsingistä. Kyyhkyluotoon Olavi tuli noin 20 vuotta sitten, ilmeisesti Tyynen perässä, koska pari meni naimisiin hyvin pian tämän jälkeen. Lääkärinä Olavi on taitava, mutta ehkä maalaisväen mielestä turhan muodollinen. Ammatin harjoituksen ulkopuolella Olavi on lupsakka ja suorapuheinen seuramies, joka tulee suoruutensa takia yleisesti ottaen toimeen paremmin miesten kuin naisten kanssa. Poikaansa Jaakkoa Olavi tuntuu kasvattavan melko vapaamielisesti.
 • Tyyne Alasvuo (os. Sjöström) (55v), Olavin vaimo (Karoliina A.)
  Piirilääkärin vaimo. Nuoruudessaan tenholalaisen "Marjun kahvilan" emäntänä toiminut Tyyne oli jäämässä vanhaksi piiaksi, mutta löysi elämänsä rakkauden yllättäen Helsingin matkallaan 36 vuoden iässä. Tyyne jäi avioiduttuaan kotirouvaksi. Piirilääkärin rouvan tuoma asema on rauhoittanut ennen pirteän ja iloisen Tyynen luonnetta. Ainoaa lastaan Jaakkoa Tyyne taisi hemmotella lapsuudessa hiukan liikaa, eikä poika enää tottele muita kuin isäänsä, vaikka Tyyne yrittääkin kovasti kasvattaa pojastaan kunnollista miestä.
 • Jaakko Alasvuo (18v), Olavin ja Tyynen poika, morsiamen ystävä (Joonas V.)
  Tyynen ja Olavin poika Jaakko on Annikki ja Juhani Leikolan ystävä jo lapsuudesta. Moni odottikin Jaakon ja Annikin ystävyyden johtavan joskus avioliittoon, mutta toisin kävi. Tyyne sai suostuteltua poikansa lukioon, mutta opiskelu ei oikein suju. Jaakosta siis ei taida tulla jatkajaa Olavin ammatille. Hauska ja rento nuori mies tulee erinomaisesti toimeen kaikkien kanssa. Jaakko liikkuu kylän poikien lisäksi varsin usein myös Annikin, Leenan ja Martan seurassa.

 • Oskar Svan (25v), sulhasen ystävä, ylioppilas (Hannu Niemi, PJ)
  Sulhasen paras ystävä ja opiskelutoveri. Oskar tunnetaan leikkisänä ja hyväntuulisena nuorena miehenä, joka ei lähde minnekään ilman kitaraansa.
 • Karl Lindberg (24v), sulhasen ystävä, ylioppilas (Kari A.)
  Hyvästä suvusta lähtöisin oleva, arvonsa tunteva ylioppilas, joka on yksi Johanneksen parhaista ystävistä. Monet pitävät häntä koppavana ja ylpeilevänä, mutta hän tuntuu viihtyvän hyvin kaveriporukassaan.
 • Anneli Pajunen (22v), sulhasen ystävä, ylioppilas (Hannamari V.)
  Anneli on Johanneksen opiskelutoveri ja entinen tyttöystävä. Suhde päättyi puolitoista vuotta sitten. Anneli on tyylikäs helsinkiläistyttö varakkaammasta perheestä, mikä näkyy helposti hänen välillä piikikkäässä käytöksessään.

 • Hermanni Arvola (kuollut kesäkuussa), Tenholan edesmennyt rovasti
  Hermanni toimi Tenholan rovastina yli 40 vuotta, kunnes kaksi kuukautta sitten kuoli keuhkokuumeeseen. Hermanni oli kotoisin Duvskäristä.
 • Kalevi Toivoniemi (26v), Tenholan uusi pappi (Jarno Y.)
  26-vuotias Tenholan uusi pappi, joka aloitti virassaan kaksi viikkoa sitten. Papin nuori ikä on varmasti herättänyt ihmetystä ja kylillä liikkuneiden huhujen mukaan hän on varsin nuorenmielinen.
 • Sofia Arvola (19v), Tenholan vanhan rovastin pojantytär (Heta N.)
  Tenholan pitkäaikaisen rovastin lapsenlapsi, joka asuu Turussa. Kesät hän on usein viettänyt pappilassa tai isoisänsä talossa Duvskärissä. Tunnollinen ja kiltti Sofia on jäänyt auttamaan uutta pappia sisäistämään Tenholan seurakunnan ja pappilan tavat.
 • Albert Grönvik (50v), rikas kartanonherra (Tuukka T.)
  Albert Grönvik vietti vauhdikkaan nuoruuden Duvskärissä, jossa hänen isänsä toimi kyläkoulun opettajana. Hän muutti Helsinkiin opiskelemaan, ja on menestynyt ja vauras liikemies. Myöhemmällä iällä hän osti takaisin kotikartanonsa Duvskäristä ja on sittemmin muuttanut sinne asumaan. Hänet tunnetaan herrasmiehenä, joka ei turhia ylpeile. Tänä kesänä toukokuussa hän järjesti 50-vuotispäiviensä kunniaksi juhlat, johon koko kylä oli kutsuttu.
 • Elsa von Brask (lähemmäs 30v) (Katja I.)
  Hienon ja menevän Elsan perhe omisti Grönvikin kartanon vuosina 1933-1953. Von Braskin suvun varallisuus on ollut kuihtumaan päin yhteiskunnan muutoksen mukana - Elsan käytökseen muutos ei ole heijastunut. Neiti ei ole iästään huolimatta suostunut rauhoittumaan ja asettumaan aloilleen; hän varmaankaan ei ole vielä kohdannut veroistaan miestä. Kaikkien hämmästykseksi Elsa saapui juhliin morsiamen sedän Kalevi Leppäsen seurassa.

Palvelusväki

 • Hellevi Puolakka, seurantalon Marttakerhon emäntä (Maarit Klami, PJ)
 • Vilja Koskela (os. Aaltola) (56v), seurantalon Marttakerhon emäntä (Maija K.)
 • Hilkka Koskela (15v), Viljan lapsenlapsi ()
 • Vuokko Östlund (Teija Ahonen, emäntä)
 • Sonja Bergman (19v) (Jenni S.)
 • Klaara Laakso (os. Bergman) (23v) (Emmi Kaivosoja, PJ)
 • Antti Laakso (30v), renki (Antti K.)
 • Akseli ja Armas Laakso (8v, 6v), Antin lapset (Akseli ja Armas K.)
 • Ester Brask (22v) (Kerttu M.)
 • Ilmari Autio (22v), pelimanni (Veikko M.)